top of page

Dat is goed zuur!

  • Foto van schrijver: alhhaasjes
    alhhaasjes
  • 25 jan 2021
  • 4 minuten om te lezen

Vandaag is het koud, maar de zon schijnt wel. Van zo'n zonnetje krijg ik altijd nieuwe energie, ik denk dat ik op zonne-energie loop. Tijd dus om iets leuks te doen!


Ik heb twee tijdelijke gasten in mijn woonkamer, die hier komen overwinteren. Het zijn echte zuurpruimen, maar toch zie ik ze veranderen de laatste tijd. Eerst zagen ze groen, maar nu komen er toch echt gele blossen op. Het zijn mijn Citrus planten Jut en Jul. Heel even dreigden ze ten onder te gaan aan de gevreesde schild- of dopluis, maar dit keer waren we er op tijd bij en hebben de planten direct behandeld met een mengsel van water, spiritus en groene zeep. Ze waren ons heel dankbaar en overladen ons sindsdien met vruchten. Een deel hebben we geoogst en in de groentela van de koelkast gelegd.




Tijd om iets leus te doen?

Sorry dat ik ben afgedwaald, maar deze introductie leidt echt tot iets leuks: lemon curd maken! Wat moet je namelijk met al die citroenen? Weggooien vind ik zonde en recepten met citroen vind ik heerlijk, dus kan ik deze twee zaken mooi combineren.

Na mijn eerdere ervaringen met het maken van lemoncurd, kun je wel zeggen dat ik een kenner ben. Allereerst heb ik een aantal potjes uitgekookt om ze steriel te maken. Dat kan op verschillende manieren en ik koos voor de ouderwetse manier: koken in een grote pan water gedurende 20-30 minuten. Eerst heb ik alle extra's verwijderd, de rubber ring en de metalen klem om de deksel mee te sluiten. Het metaal kook ik niet mee, maar de rubber ringen wel. Daarna heb ik het water laten afkoelen en de potjes op z'n kop laten uitlekken op een schone theedoek. Kleine jampotjes heb ik ook uitgekookt, die werken namelijk ook prima en zijn uitermate geschikt voor het bewaren van curd. Ze zeggen dat curd in een uitgekookte, luchtdichte pot wel tot een jaar houdbaar is op een koele plaats, maar zo ver komt hij bij mij nooit. Een week of twee, drie is wel de max, daarna is alles op.


Recept

Voor het recept rasp ik de schil van 5 (kleine) citroenen en daarna pers ik ze uit. Deze volgorde is belangrijk, want andersom is het een stuk lastiger om de schil te raspen.

Ik doe de citroenrasp en het sap in een steelpan samen met 160 gram kristalsuiker en 150 gram roomboter (zonder zout) en laat het geheel warm worden op stand 5 (inductie).

Er zijn ook recepten die au-bain-marie werken, maar dat werkt voor mij niet. Veel te omslachtig en niet nodig. Ook wordt er wel aangeraden eerst de boter en de suiker te mengen of andere onzin, maar alles in ƩƩn keer in de pan werkt bij mij net zo goed. Koken vind ik heel leuk, maar het moet wel ontspanning blijven. Voor je beeldvorming schets ik even hoe het bij mij gaat:

  • De citroen rasp ik met de handrasp, direct boven de pan (dat scheelt in de afwas).

  • Het persen gebeurt met zo'n kleine handpers van Tupperware, echt ideaal voor dit soort karweitjes. (Check je citroensap wel even op eventuele pitjes)

  • De pan zet ik op de weegschaal en nu giet ik er wat suiker in, totdat ik denk dat het genoeg is. Dat is ongeveer tussen de 150 en 200 gram. Heb je niet zo'n vast hand, dan kun je het ook met een lepel eruit scheppen.

  • De boter heeft zo'n mooie maataanduiding op de achterkant. Ik zet het mes ergens tussen de 100 en 150 gram en snij het stuk af. Dit gaat ook in de pan. Wel eerst even het papier verwijderen :).

Het is nu van belang om ervoor te zorgen dat Ôlle kristalsuiker oplost vóórdat je het ei toevoegt. Nu kun je namelijk nog makkelijk controleren of er nog suikerkorrels te voelen of te zien zijn. Wanneer de suiker niet goed is opgelost, zal de curd wat zanderig aanvoelen in de mond.

Wanneer je even stopt met roeren en wacht, zie je ook of er misschien per ongeluk nog een pitje in je curd zit. Ook die zijn nu nog makkelijk te verwijderen.

Wanneer je een egale massa hebt, schakel je terug naar 3 (inductie dus). De vloeistof moet niet te heet zijn wanneer je het ei toevoegt, omdat je anders roerei met citroen krijgt in plaats van curd. Je klopt intussen twee of drie eieren in een schaaltje en voegt die langzaam bij de vloeistof, terwijl je blijft roeren. Na tien tot twintig minuten is de curd wat ingedikt en kun je hem in de potjes schenken. Tijdens het afkoelen zal hij nog iets indikken. Denk je dat de curd niet dik genoeg is? Voeg gewoon nog een ei toe en roer weer tien minuutjes. Is je curd niet zoet genoeg? Los dan wat extra suiker op in een beetje boter of citroensap en voeg het daarna toe aan de curd. Geen paniek dus, alles is op te lossen.


Als je de potjes hebt gevuld, kun je ze weer monteren. Denk eraan dat het verwijderen van de metalen ringen veel simpeler is dan het monteren ervan. Neem hiervoor een punttang om de ring dicht te knijpen, zodat de 'klemring' erop geschoven kan worden.






Ā 
Ā 
Ā 

Recente blogposts

Alles weergeven
Draadjesvlees is dat kinderachtig?

Die titel leg ik straks uit, maar eerst even de aanloop. Ik heb al een tijdje zin in rode kool, maar de kooltjes in de winkel zijn zo...

Ā 
Ā 
Ā 

Comments


©2020 door Janet's huis-, tuin- en keukensite. Met trots gemaakt met Wix.com

bottom of page