Draadjesvlees is dat kinderachtig?
- alhhaasjes
- 15 jan 2024
- 3 minuten om te lezen
Die titel leg ik straks uit, maar eerst even de aanloop. Ik heb al een tijdje zin in rode kool, maar de kooltjes in de winkel zijn zo petieterig dat ik wel vier moet kopen om een beetje een aardige pan vol te hebben. Manlief denkt er anders over, hij schat zo’n kooltje groot genoeg voor twee tot drie personen en zo beland er een in mijn winkelwagentje.
Thuis gaat mijn dochter zich er ook mee bemoeien: ‘rode kool is alleen lekker met een bal gehakt of suddervlees’. Laat ik nou toevallig riblappen hebben meegenomen… dat is nou echt zo’n lekker klusje voor de zondag. Mijn man vertelt dat hij op internet heeft gelezen dat suddervlees absoluut niet mag koken. ‘Dan wordt het taai’, zegt hij. ‘Dat is misschien jouw probleem.’ Ik haal een keer diep adem, want hij bedoelt het vast niet verkeerd en zeg dat ik zijn advies zal opvolgen. Het wordt dan wel een klusje voor maandag, want ik wil liever geen pottenkijkers bij dit precaire werkje.
Vandaag is het dus maandag en op internet zoek ik een recept voor draadjesvlees, want zo noem ik dat altijd. Na een aantal zeer saaie recepten kom ik op een site van de ‘bankhangers’ of de ‘stoelzitters’ of zoiets. Dit is meer mijn idee van een interessante pagina. Het begint er mee dat ‘draadjesvlees’ een kinderachtige benaming is voor suddervlees en daarmee hebben ze mijn aandacht al getrokken. Daarna lees ik dat jonge kinderen vaak een hekel hebben aan suddervlees en het (na heel lang kauwen) als een uilenbal in hun wang bewaren, om het vervolgens in de vuilnisbak te spugen. Kinderen onder de negen jaar blijken niet het juiste enzym te bezitten om dit vlees te kunnen verwerken. Ik krijg spontaan flashbacks van mezelf als kind, kauwend op die bal vlees die ik maar niet weg kreeg. Nu heb ik geen kleine kinderen meer, dus ik ga gewoon door met dit experiment.
Volgens de site kan ik kiezen tussen Hollands, Frans en Belgisch draa… eh stoofvlees. Hollands is met kruidnagel en nootmuskaat, Frans is met spek, champignons, rode wijn, knoflook en tijm en Belgisch tenslotte is met bier, mosterd en ontbijtkoek. Ik heb nog bier, ontbijtkoek en een winterwortel dus ik ga voor de variant: Bransisch stoofvlees, Belgisch met een vleugje Frans.
Het vlees kruid ik met peper, zout, paprikapoeder, kerrie en een heel klein beetje kaneel … oeps. Tip 1: strooi de kruiden niet zo uit de pot op het vlees, maar doseer ze met een lepeltje of mespunt. Daarna besmeer ik het vlees met mosterd en masseer ik alles flink in. Vroeger had ik een vriend die ook zo lekker masseren kon, bij hem smaakte alles lekkerder, zelfs schouderkarbonades kon hij lekker krijgen. Afhankelijk van je massagetechniek (ontspanningsmassage of Oosterse massage) moet je het vlees na die tijd weer even uit de knoop halen.
Ik snij de winterpeen in blokjes en de ui in ringen. De blokjes die van het aanrecht rollen kun je nog gewoon eten hoor. Afhankelijk van je huishoudelijke vaardigheden spoel je ze even af onder de kraan of hanteer je de 3 seconden regel en gooi je alles gewoon terug op het aanrecht.
In één pan bak ik de wortel en ui in een beetje boter. Ik bestrooi het met een theelepel suiker, zodat de groente gaat karamelliseren. In een andere pan smelt ik boter, die ik in kleine stukjes heb gesneden zodat het gelijkmatig smelt en niet verbrandt. Wacht tot de grote luchtbellen verdwenen zijn voordat je het vlees in de pan doet. Om het vlees aan te braden zet ik de pit op 8 (inductie) en zorg ervoor dat al het vlees de bodem raakt, in kleine porties aanbraden dus. Het vlees mag lekker bruin zijn, dus niet twee of drie zonnebank sessies maar minstens een stuk of tien. Als al het vlees aangebraden is, mag het bij elkaar in de pan tegelijk met een blaadje laurier.
In de pan met de groente giet ik nu een heel flesje bier, Hertog Jan Grand Prestige. Je kunt ook ander vocht gebruiken zoals wijn of bouillon, maar liever geen water. Laat dit een beetje opwarmen en giet daarna alles bij het vlees. Als laatste verkruimel ik een plak ontbijtkoek boven het vlees. Ik koop van die los verpakte plakjes want ik eet bijna geen ontbijtkoek. Het vlees mag nu niet koken volgens de experts, dus ik zet mijn pit op 2 en laat alles ruim vijf uur staan.
Tip 2: Je kunt ook de groente ná het vlees in dezelfde pan bakken als je tijd genoeg hebt, maar ik doe liever een paar dingen tegelijk.
Voor dit recept gebruikte ik:
800 gram riblappen
1 ui
1 winterpeen
1 flesje bier
1 plak ontbijtkoek
Ik kan niet overweg met 200 ml bier of ¾ plak ontbijtkoek, dus ik gooi altijd alles er in. Experimenteer met de hoeveelheden om te ontdekken wat je een lekkere verhouding vindt. Volgende keer laat ik weten hoe het draa… de sudderlappen ontvangen zijn ’s avonds.
תגובות